Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Τσάρλι Τσάπλιν

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο θρυλικός "Σαρλό", ο εξαιρετικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο άνθρωπος με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές, χρησιμοποιώντας κυρίως την παντομίμα, κατάφερνε να προκαλεί το γέλιο αλλά και να συγκινεί! Πετύχαινε να κάνει το κοινό να ταυτίζεται μαζί του, να συμπάσχει μαζί του και να γελάει με τα παθήματά του!


Ας παρακολουθήσουμε ένα επεισόδιο.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Φρουτοπία "Ο προεκλογικός λόγος"


Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό!

Οι Michael Faraday και  Joseph Henry, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, απέδειξαν ότι ένας μαγνήτης που περιστρέφεται μέσα σε ένα πηνίο, προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Ας δούμε το σχετικό πείραμα μέσα από το video.


ΠΗΓΗ: ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός!!!

Το 1820 ο Δανός Φυσικός Hans Christian Oersted κάνοντας πειράματα με την μπαταρία που είχε εφευρεθεί λίγα χρόνια πριν, παρατήρησε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μαγνητικά αποτελέσματα. Το πείραμα του Oersted, με το οποίο αποδείχθηκε η σύνδεση του ηλεκτρισμού με το μαγνητισμό, είχε τεράστια σημασία για την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κάνουμε "κλικ" για να δούμε το σχετικό πείραμα.





Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Καρδιά και Υγεία!

Είναι σημαντικό να υιοθετούμε συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Ποιες είναι όμως αυτές; Κάνουμε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να τις δούμε.

Πώς είναι η καρδιά;

Κάνουμε κλικ πάνω στην εικόνα για να δούμε πώς είναι η καρδιά.


Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη των Φυτικών Οργανισμών

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτικών οργανισμών ενός οικοσυστήματος. Μέσα από αυτή την παρουσίαση (κάνοντας "κλικ" πάνω στην εικόνα) μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε αυτούς του παράγοντες. Στο τέλος μπορούμε να ελέγξουμε τις γνώσεις μας απαντώντας στο σύντομο κουίζ. 


Ο άνθρωπος και το Φυσικό Περιβάλλον μέσα στο χρόνο

Κάνοντας "κλικ" πάνω στην εικόνα μας θα ανοίξει μία παρουσίαση στην οποία μας δίνεται η δυνατότητα ακολουθώντας τα σκαλοπάτια της χρονογραμμής, να εντοπίσουμε την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον μέσα στο πέρασμα των αιώνων που προηγήθηκαν (παλαιολιθική εποχή, νεολιθική εποχή, εποχή του χαλκού, ... , σήμερα).


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Φυσικό - Ανθρωπογενές Περιβάλλον

Όταν στο περιβάλλον δεν είναι έντονη η παρουσία των ανθρώπινων έργων, το περιβάλλον ονομάζεται φυσικό. Όταν η παρουσία των ανθρώπινων δημιουργημάτων είναι έντονη, χαρακτηρίζεται ως ανθρωπογενές περιβάλλον

Κάνω "κλικ" πάνω στην εικόνα για να περιηγηθώ στην παρουσίαση και να ελέγξω τις γνώσεις μου. 
(μόλις ανοίξει η παρουσίαση κάνω "κλικ" πάνω στην πρώτη εικόνα (αριστερή) και στη συνέχεια κάνω "κλικ" στο βελάκι που βρίσκεται κάτω δεξιά. Μόλις βγάλει την ένδειξη "Αρχική" κάνω κλικ πάνω και επιστρέφω στην αρχική σελίδα. Εκεί κάνω "κλικ" στη δεύτερη εικόνα (δεξιά). Στη συνέχεια μπορώ να ελέγξω τις γνώσεις μου μέσα από το κουίζ)


Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Κλιματική Αλλαγή!

Το ρολόι της γης στο πάρα πέντε. Σήμερα η σημαντικότερη απειλή για τον πλανήτη μας είναι η οικολογική καταστροφή. Το κλίμα της γης αλλάζει. Η ανομβρία και η ξηρασία είναι μια απειλή για τις χώρες της Μεσογείου. Πολλές φορές η κακή διαχείριση των υδατικών πόρων επιτείνει το πρόβλημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το εκρηκτικό δημογραφικό πρόβλημα και την εντατική καλλιέργεια και κτηνοτροφία επιταχύνουν την υποβάθμιση του εδάφους με αποτέλεσμα την ερημοποίηση πολλών περιοχών. Ποια είναι τα αίτια αυτής της αλλαγής και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις; Πόσο ευθυνόμαστε και τί μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς για να σωθεί ο πλανήτης μας; Τα παρακάτω video δίνουν απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα.

Κάνουμε κλικ πάνω στις εικόνες για να δούμε τα video.


Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Πώς βλέπουν τα ζώα;

Κάνοντας κλικ εδώ, θα δούμε πώς βλέπουν τα ζώα σε σύγκριση με το πώς βλέπουμε εμείς γύρω μας.

Τα στάδια ανάπτυξης του βατράχου!

Κάνοντας "κλικ" πάνω στο βατράχι, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε τα στάδια ανάπτυξης του βατράχου.



Εικονική περιήγηση στη Σαντορίνη!

Μέσα από αυτή την εικονική περιήγηση, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε το νησί της Σαντορίνης από ψηλά, κατανοώντας τη σημασία του ηφαιστείου της Θήρας στη σημερινή μορφολογία του νησιού. 
Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα ξεκινάει η περιήγηση. (Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε εγκατεστημένο το Google Earth και να πατήσουμε την επιλογή "Η Σαντορίνη" που βρίσκεται πάνω αριστερά στην περιήγηση) 



Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Προσεισμικά μέτρα αυτοπροστασίας

Τι θα πρέπει να προβλέψουμε για την περίπτωση που συμβεί σεισμική δόνηση και βρισκόμαστε μέσα στην αίθουσα; Τι θα πρέπει να προβλέψουμε ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμών στην περίπτωση που συμβεί σεισμική δόνηση και βρισκόμαστε στο σπίτι;

Κάνω "κλικ" πάνω στις δύο εικόνες για να δω τα δύο video και να γνωρίσω ή να θυμηθώ κάποιες απαραίτητες συμβουλές.

Πώς δημιουργούνται τα ηφαίστεια;

Η δημιουργία των ηφαιστείων είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο που σχετίζεται με την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών. Πώς όμως δημιουργούνται τα ηφαίστεια.

Κάνω "κλικ" πάνω στην εικόνα για να δω το video.


Πηγή: Απόσπασμα από ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο "Earth the power of the Planet"

Το εσωτερικό της Γης

Πώς είναι το εσωτερικό της Γης; Κάνω "κλικ" εδώ για να το δω σε σκίτσο και να ακούσω κάποιες σημαντικές πληροφορίες.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ταξινομώ τα "Ασπόνδυλα Ζώα"

Τα περισσότερα ασπόνδυλα ζώα ζουν μόνο μέσα στο νερό, κάποια άλλα όμως, όπως τα σκουλήκια και τα έντομα, ζουν στην ξηρά. Η ποικιλία των ασπόνδυλων ζώων είναι τεράστια. Ασπόνδυλα είναι τα σφουγγάρια, τα κοράλλια, οι μέδουσες, τα σκουλήκια, οι αστερίες, οι αχινοί, τα σαλιγκάρια, τα χταπόδια, τα έντομα, οι αράχνες, τα καβούρια. Τα εννέα από τα δέκα είδη ζώων στη Γη είναι ασπόνδυλα! Επομένως, τα ασπόνδυλα ζώα είναι οι πραγματικοί κυρίαρχοι του πλανήτη. Κι όμως, ελάχιστα γνωρίζουμε για τη ζωή τους. Τα ασπόνδυλα χωρίζονται σε έξι κύριες υποκατηγορίες: τους σκώληκες, τα εχινόδερμα, τα μαλάκια, τα αρθρόποδα, τους σπόγγους και τα κνιδόζωα.



Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο εφιάλτης της ξηρασίας!

Η ανομβρία και η ξηρασία είναι μια απειλή για τις χώρες της Μεσογείου. Πολλές φορές η κακή διαχείριση των υδατικών πόρων επιτείνει το πρόβλημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το εκρηκτικό δημογραφικό πρόβλημα και την εντατική καλλιέργεια και κτηνοτροφία επιταχύνουν την υποβάθμιση του εδάφους με αποτέλεσμα την ερημοποίηση πολλών περιοχών. Στο πρόγραμμα αναλύονται αυτά τα φαινόμενα με πλούσια εικονογράφηση και απόψεις ειδικών επιστημόνων.



Κάνουμε "κλικ" πάνω στην εικόνα για να δούμε το video.
Πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Το ταξίδι του Δούναβη...

Κάνοντας "κλικ" πάνω στην εικόνα, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε την πορεία του πλωτού ποταμού Δούναβη.


(μόλις ανοίξει η παρουσίαση, κάνουμε "κλικ" πάνω στα καραβάκια για να δούμε και να γνωρίσουμε κάποιες πληροφορίες)

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Νερό, η πηγή της ζωής!

        Το βίντεο αναφέρεται στο πιο σημαντικό συστατικό της ζωής, το νερό, το οποίο καλύπτει τα ¾ της επιφάνειας της γης. Το νερό ταξιδεύει συνεχώς διαγράφοντας έναν ασταμάτητο κύκλο και αλλάζοντας φάσεις: ατμός (υδρατμοί), υγρό (βροχή), στερεό (χαλάζι χιόνι).  
          Ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε από νωρίς τη δύναμη του νερού για την παραγωγή ενέργειας (ατέρμονος κοχλίας του Αρχιμήδη). Το μεγάλο άλμα όμως έγινε το 19 αι. με τη χρησιμοποίηση της δύναμης του ατμού (τρένα, ατμόπλοια). Τον 20 αιώνα ο άνθρωπος κατασκευάζει φράγματα, αποξηραίνει λίμνες, αλλάζει την πορεία ποταμών, κάνοντας αλόγιστη χρήση πολλές φορές και ρυπαίνοντας με απόβλητα τον υδάτινο κύκλο. Η σχέση με το νερό είναι σχέση ζωής και ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται το περιβάλλον που τον φιλοξενεί.

Κάνω κλικ εδώ για να δω το video.

Πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Γης!

Κάνω κλικ πάνω στην εικόνα για να δω πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποτάμια της Γης και να δω κάποιες γενικές πληροφορίες γι' αυτά.


Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Παροιμίες για τους μήνες και τις εποχές!

Κάνω κλικ εδώ για να γνωρίσω παροιμίες για τους μήνες και τις εποχές.

Πηγή: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού

Βρίσκω τις μεγαλύτερες οροσειρές της Γης!

Παρατηρώντας τον παγκόσμιο χάρτη, εντοπίζω τις μεγαλύτερες οροσειρές της Γης. Κάνοντας "κλικ" πάνω τους στο χάρτη, ελέγχω αν απάντησα σωστά.
Κάνω κλικ πάνω στην εικόνα για να ξεκινήσω.

Τα φυτά, οι μορφές τους και το περιβάλλον που ζουν!

Τι γνωρίζουμε για τα φυτά; Απαντούμε στις ερωτήσεις για να δοκιμάσουμε τις γνώσεις μας και την παρατηρητικότητά μας! Λίγη προσοχή στο χρόνο!
Κάνω κλικ εδώ για να ξεκινήσω.

Αναπνοή ή Διαπνοή;

Συχνά όροι όπως η Αναπνοή και η Διαπνοή σου φαίνονται όμοιοι. Κάνουμε κλικ πάνω στην εικόνα για να ανοίξουμε την παρουσίαση και ακολουθούμε τα βέλη για να τους μελετήσουμε και να εντοπίσουμε τις διαφορές.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ένα ιστορικό πείραμα

Το 1772 ο Άγγλος ερευνητής Priestley έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Σε ένα κλειστό γυάλινο δοχείο έβαλε ένα ποντίκι. Μετά από λίγο το ποντίκι έχασε τις αισθήσεις του, καθώς δεν ανανεώνονταν το οξυγόνο στο δοχείο. Κατά περίεργο τρόπο όμως σε ένα ίδιο κλειστό δοχείο ένα φυτό αναπτυσσόταν κανονικά. Ο Priestley έκανε ακόμα μία δοκιμή βάζοντας

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Φωτοσύνθεση


Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα φυτά χρειάζονται ενέργεια για την ανάπτυξή τους. Την ενέργεια αυτή την παίρνουν από την τροφή τους, την οποία συνθέτουν τα ίδια, σε αντίθεση με τα ζώα που την προσλαμβάνουν έτοιμη. Από απλά μόρια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό, παρασκευάζουν χημικές ενώσεις πλούσιες σε ενέργεια, όπως η γλυκόζη που χρησιμοποιείται, για να παρασκευαστεί η τροφή τους, το άμυλο. Ταυτόχρονα,